# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , , , , » Orientasi Pengeluaran Kemasan Produk Sarung dan Hulu Senjata

Orientasi Pengeluaran Kemasan Produk Sarung dan Hulu Senjata


Satu Makmal Orientasi Pengeluaran Kemasan Produk Sarung dan Hulu Senjata yang telah diadakan pada 27 hingga 30 Ogos 2013 di PKKM Cawangan PahangSeramai 35 orang pengusaha kraf produk senjata dari seluruh Malaysia kecuali Sabah dan Sarawak dijemput untuk menyertai aktiviti OP ini bagi memberi pendedahan kepada pengusaha kraf yang terlibat dalam pembuatan produk kraf senjata tentang kaedah kemasan akhir produk sebelum ia di pasarkan.Tenaga Pengajar yang dilantik adalah dari Kraftangan Malaysia Cawangan Negeri Sembilan iaitu Encik Md Bohari bin Saiban dan Encik Abdul Malik Osman.  Mereka merupakan Pengajar Kraf di Pusat Inkubator Simpang Pertang.
Pengisian makmal ini meliputi semua aspek termasuk kesesuaian cuaca, teknik semburan dan penggunaan bahan yang sesuai.  Selain, itu peserta juga didedahkan dengan penggunaan bahan warna stain (Rose Mahogany, Teak, Walnut) bagi tujuan mewarnakan produk. Proses kemasan ini, dijalankan menggunakan dua bahan utama iaitu AC dan NC sahaja. Bahan ini menggunakan clear 30% untuk kilatan produk.Pengarah PKKM Cawangan Pahang iaitu Yang Hormat Dato' Haji Mohd. Zubair bin Mohd. Zain telah dijemput untuk majlis penutup dan penyampaian sijil yang diadakan pada 30 Ogos 2013.

pelapor / gambar : shazwan

No comments:

Post a Comment