# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , , , » MAKMAL BIMBINGAN PEWARNAAN BATIK NAPTHOL di Melaka

MAKMAL BIMBINGAN PEWARNAAN BATIK NAPTHOL di Melaka


Satu aktiviti Makmal Bimbingan Pewarnaan Batik Napthol telah diadakan pada 10 – 12 April 2013 bertempat di PKKM Cawangan Melaka.  Makmal yang berlangsung selama 3 hari ini menekankan tentang cara bancuhan warna serta formula bancuhan warna Napthol.

Seramai 32 pengusaha batik dari negeri Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.  Tenaga pengajar dari Institut Kraf Negara iaitu Encik Zalaini bin Kassim yang mempunyai kepakaran dalam kajian pewarnaan batik lebih 30 tahun telah dilantik untuk berkongsi ilmu dalam teknik pewarnaan Naphtol.

Sepanjang aktiviti makmal ini, pelbagai teknik seperti teknik ikat celup, blok dan berus di aplikasikan terhadap kain cotton dan kain satin bagi menghasilkan kualiti warna yang baik.  Satu sesi perbincangan diantara usahawan bidang batik dan usahawan bidang rotan berkaitan penambahbaikkan produk bagi memenuhi keperluan pasaran.sesi menguji hasil warna menggunakan serbuk Napthol.serbuk warna dan Napthol yang digunakan.proses mencorak dan mewarna oleh peserta.sesi persembahan hasil produk dan perbincangan hala tuju usahawan dalam bidang batik dan rotan.


pelapor / gambar : nizam 
 

No comments:

Post a Comment