# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , » Lawatan Pemantauan Latihan Jangka Pendek Binaan Acuan

Lawatan Pemantauan Latihan Jangka Pendek Binaan AcuanPada 5hb. Februari 2013 yang lalu, tiga orang pegawai Bahagian Usahawan telah membuat lawatan pemantauan pelaksanaan latihan jangka pendek (LJP) binaan acuan di PKKM Cawangan Perak. Untuk makluman, LJP ini telah dilaksanakan selama tiga bulan bermula dari 15 Oktober 2012 sehingga 15 Januari 2013. 

Seramai 10 peserta telah menamatkan latihan ini dimana sasaran pengeluaran produk adalah untuk dipasarkan semasa berlangsungnya Hari Kraf Kebangsaan 2013.

Latihan bermula daripada pembelajaran teknik asas pembuatan model, teknik asas penyediaan bahan mentah, teknik asas pembuatan acuan dan seterusnya pembuatan produk akhir. 


Bahan mentah Plaster of Paris atau P.O.P digunakan sebagai medium utama untuk menghasilkan model dan acuan. Bahan ini digunakan disebabkan kemampuannya meyerap air dengan baik dan mudah dibentuk. Penemuan teknik binaan acuan ini memberi sumbangan besar kepada perkembangan industri kraf seramik kerana mampu meningkatkan kuantiti pengeluaran produk berbanding dengan buatan tangan atau tradisional.Dengan adanya latihan seumpama ini dapat memberikan pertambahan pengetahuan dan ilmu kepada peserta-peserta, seterusnya memberikan sokongan kepada pengeluaran produk seramik setempat.

Selain daripada pemantauan pelaksanaan LJP ini, pemantauan terhadap aktiviti-aktiviti lain seperti orientasi pengeluaran dan insentif pengeluaran juga dibuat. (Sila rujuk entri seterusnya).No comments:

Post a Comment