# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , , , , , » OVOP/OTOP International Seminar 2012 di Bangkok Thailand

OVOP/OTOP International Seminar 2012 di Bangkok Thailand

PADA 15 hingga 16 Disember 2012 yang lepas telah berlangsungnya OVOP/OTOP International Seminar 2012 "Creative OVOP/OTOP For Sustainable Community" bertempat di Impact Exhibition And Convention Center, Bangkok, Thailand.  Seminar  telah diadakan pada 15 Disember 2012 dan pada keesokkan harinya telah diadakan lawatan ke pusat pengeluaran produk lukisan seramik porcelin di Banjarong Village, Samut, Sakhon.
Seminar tersebut telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra pada 15 Disember 2012 sebelum bermilanya sesi seminar.  Seramai lebih kurang 500 orang deligasi dari pelbagai negara menyertai seminar tersebut termasuk Kenya, Guatemala, Filipina, Indonesia, Malaysia dan Thailand.

 


Seramai dua (2) orang pegawai Kraftanga Malaysia dan empat (4) orang usahawan kraf telah mewakili cluster SDSI Produk Kraf dalam seminar tersebut.  Usahawan yang terlibat adalah Encik Mohamad bin Awik (Kayuma Industri, Pahang) usahawan bidang kraf hasil rimba - kayu, Encik Jamawid bin Soh (Arah Jaya Enterprise, Sabah) usahawan bidang kraf logam - parang, Puan Wan Zainab binti Wan Ibrahim (Nadia Batik & Songket, Kelantan) usahawan bidang kraf tekstil - batik dan Puan Wan Noordiran binti Wan Long @Wan Ibrahim (Seem Noor Batek Sdn Bhd, Terengganu) usahawan bidang kraf tekstil - batik.

pelapor/gambar : saadiah

No comments:

Post a Comment