# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , , , » makmal SUAI PADAN FABRIK dan corak pada rekaan batik

makmal SUAI PADAN FABRIK dan corak pada rekaan batik

PADA 18 hingga 21 Oktober 2012, selama tiga (3) hari bertempat di Tanjung Bidara Beach Resort, Melaka telah berlangsungnya Makmal Suai Padan Fabrik Dan Corak Pada Rekaan Batik.  Makmal ini adalah lanjutan daripada makmal yang telah diadakan iaitu Makmal Pengeluaran Produk Batik di Kraf Holdings Sdn Bhd sebelum ini.



Makmal ini telah dirasmikan oleh Pengarah Bahagian Usahawan, Encik Ibrahim bin Haji Ismail yang mana pada ucapan beliau mengharapkan agar setiap peserta yang hadir dapat mempelajari dengan bersungguh-sungguh bagaimana perletakan rekacorak, kemasan jahitan pakaian batik yang bersesuaian dan memenuhi kehendak pelanggan masa kini.



Objektif penganjuran makmal ini adalah untuk memberi pendedahan kepada usahawan kraf batik cara-cara menghasilkan rekaan pakaian yang berasaskan kehendak pasasran dan tertumpu kepada rekaan yang komersil.  Makmal ini juga adalah untuk memberi pendedahan kepada usahawan kraf batik berkaitan teknik perletakan motif pada pola serta teknik jahitan pakaian yang kemas dan teratur.



Seramai 23 orang peserta termasuk pekerja Kraf Holdings Sdn Bhd telah turut serta dalam makmal tersebut.  Sepanjang tiga (3) hari makmal berlangsung, peserta telah diajar oleh Cik Rosemawati Binti Md. Noh, Dekan Fakulti Fesyen, Kolej Lagenda, Mantin, Negeri Sembilan.

 

Penganjuran bengkel ini adalah sangat-sangat memuaskan hati para peserta kerana mereka dapat mengetahui cara untuk membuat perletakan rekacorak sebelum proses mencanting atau menerap dilakukan.  Ia sekaligus dapat menyelami dan mengetahui proses yang dilakukan oleh tukang jahit dalam penghasilan pakian batik.


pelapor / gambar : fatimah

No comments:

Post a Comment