# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , , , , » LAWATAN PENGARAH ke Pulau Carey

LAWATAN PENGARAH ke Pulau Carey


  Pada 28 Ogos 2012, Selasa yang lalu, Pengarah Bahagian ini bersama dua (2) orang pegawai pembangunan telah membuat lawatan ke Perkampunagn Budaya Orang Asli Mah Meri di Pulau Carey, Banting Selangor.

Lawatan adalah bertujuan untuk melihat perkembangan pembangunan kompleks tersebut setelah hampir setahun projek tersebut dilancarkan oleh Y.B. Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan Komunikasi Dan Kebudayaan pada masa itu.


Kini, kompleks tersebut mempunyai empat (4) buah kedai yang beroperasi terdiri daripada dua (2) buah kedai cenderamata produk kraf orang asli, sebuah kedai makan dan sebuah kedai untuk aktiviti riadah.Setelah itu, Pengarah bersama pegawai pembangunan melawat ke bengkel Tok Batin Nengkak di Sungai Kurau, Pulau Carey yang mengambil masa perjalanan lebih kurang 30 minit dari Perkampungan Budaya Orang Asli Mah Meri.

Perbincangan adalah berkaitan Latihan Jangka Pendek (LJP) yang baru berakhir dan penglibatan kaum orang asli dalam promosi yang akan dianjurkan oleh Kraftangan Malaysia dalam waktu terdekat tahun ini.

Mereka telah meluangkan masa lebih kurang empat (4) jam di sana bagi melihat perkembangan industri kraf orang asli di samping mengenalpasti isu dan masalah dalam pengeluaran produk yang dihasilkan.


pelapor / gambar : nizam

1 comment:

  1. boleh beri saya bagaimana cara utk mhubungi pihak lokasi di atas

    ReplyDelete