# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , » Berani Bermain Warna - Idea Menghias Rumah

Berani Bermain Warna - Idea Menghias Rumah

Tidak dapat disangkal lagi warna memainkan peranan penting dalam menghias interior.  Permainan warna dapat memberi nilai tambah pada ruang dalamam.  Warna boleh membuat ruang terasa lebih luas / lebih sempit / lebih terang / lebih hangat atau lebih segar.  Warna juga dapat membuat kita merasa lebih ghairah / lebih santai atau lebih ceria.

Jika selama ini kita menggunakan hanya 1 warna sahaja, maka kini kita perlu lebih berani untuk menggabungkan warna yang di pilih dengan warna lain.  Sebagai langkah awal, tentukan warna utama yang ingin kita gunakan.  Pilihlah dari warna utama yang menjadi kegemaran atau biasa disebut warna premier.  Setelah itu, ambil 2 - 3 warna sekunder sebagai kombinasi.


sumber

Langkah 1:
Tentukan warna premier.  Ini adalah warna utama yang menjadi center - pusat pewarnaan ruang.  Untuk menciptakan kesan kuat dan solid, gunakan warna merah, biru dan kuning klasik.  Aplikasikan warna ini pada bahagian yang mempunyai lebar yang luas dan ulangi penggunaanya di beberapa tempat untuk memperkuat warna yang dipilih.

Langkah 2:
Tentukan warna sekunder yang terdiri daripada warna hijau, jingga dan ungu.  Ini dapat menciptakan 2 warna premier dalam lakaran tertentu.  Dalam percampuran warna, warna putih boleh digunakan untuk mendapatkan warna yang lebih lembut.  Gunakan warna sekunder ini sebagai pemisah ruang bersebelahan dengan warna premier.

Langkah 3:
Berikan tambahan warna tertier.  Warna ini boleh diperolehi daripada paduan warna premier dan sekunder.  Misalnya merah-hijau, kuning-jingga, biru-ungu dan seterusnya.  Jika warna premier dan sekunder diaplikasikan pada dinding, warna tertier ini boleh diaplikasikan ke atas aksesori dan upholstery yang bersaiz kecil.

Paduan ketiga-tiga warna di atas dalam satu ruang menjamin rumah kita terasa lebih hidup dan lebih berseni.

sumber : Ide-Ide Segar Menata Rumah, Keiza Amorani

No comments:

Post a Comment