# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , » Pusat Inovasi Kraf Batik - Kraftangan Malaysia

Pusat Inovasi Kraf Batik - Kraftangan Malaysia

Batik berasal dari kata Jawa "amba" yang bermakna menulis, dan "nitik" yang bermakna membuat titik. Batik merujuk kepada kain yang mempunyai corak yang terang dan menarik. Batik terdapat dalam pelbagai bentuk, antaranya adalah batik tulis, batik skrin, batik celup, dan batik terap. Teknik batik telah diketahui lebih seribu tahun, kemungkinannya berasal dari Mesir kuno atau Sumeria. Ia terdapat di beberapa negara di Afrika Barat seperti Cameroon, Mali dan Nigeria; atau di Asia, seperti Bangladesh, India, Indonesia, Iran, Malaysia, Sri Lanka dan Thailand. Batik telah menjadi sebahagian daripada budaya dunia terutama di alam Melayu, dan sejak lama yang merangkumi negara-negara Asia Tenggara.

Batik, sebagai keseluruhan teknik, teknologi, serta pengembangan motif dan budaya yang terkait, oleh UNESCO telah ditetapkan sebagai Warisan Kemanusiaan untuk Budaya Lisan dan Nonbendawi (Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity) sejak 2 Oktober, 2009.
~ sumber : wikipedia

Di bawah program Bahagian Usahawan, Kratfangan Malaysia terdapat satu (1) Pusat Inovasi Kraf Batik iaitu bertempat di
Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia
Cawangan Kelantan
KM 10, Jalan Kuala Krai
16010 Kota Bharu
Kelantan

Tel : 09-712 6266, 09-712 6277
Faks : 09-712 6278

Pihak cawangan da melakukan kajian ke atas penghasilan produk kraf batik dengan menggunakan teknik terbaharu. Sebarang pertanyaan berkaitan penghasilan dan kajian ke atas produk kraf batik boleh berhubung dengan pegawai cawangan di talian telefon yang tertera di atas. 


No comments:

Post a Comment