# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , , , » Bengkel Bimbingan Teknikal (BT) Teknik Penghasilan Acuan Vase Dan Bowl

Bengkel Bimbingan Teknikal (BT) Teknik Penghasilan Acuan Vase Dan Bowl

Bertempat di PKKM Cawangan Perak, Bahagian Usahawan telah menganjurkan Bengkel  Bimbingan Teknikal (BT) Teknik  Penghasilan Acuan Vase Dan Bowl pada 21 - 24 November 2011 (4 hari) dengan penglibatan  seramai 7 orang pengusaha kraf seramik dari negeri Perak.

Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk memberi pengetahuan asas  mengenai penghasilan acuan/mould  seramik dan mempelajari kaedah terbaik dalam penghasilkan produk.  Melalui aktiviti bengkel yang diadakan ini, peserta dapat menghasilkan acuan mengikut model roduk yang dikehendaki tanpa terlalu bergantung kepada pembuat mould luar.

Tenaga pengajar yang telah dilantik dalam bengkel ini adalah En Rahimi Bin Ahmad dari Roshfin Keramik Sdn Bhd yang mempunyai pengalaman selama 30 tahun dalam bidang penghasilan acuan/ mould making.

En.Rahimi selaku tenaga pengajar membantu peserta membuat garisan tengah/centerline pada model.

 Kemudian ianya ditanda dengan pensil warna khas. Ini adalah penting bagi memastikan acuan sama rata.Model kemudiannya dibaringkan 180` Darjah mendatar diatas permukaan meja kerja. Garisan tengah/pusat yang telah ditanda menjadi tanda aras acuan model.


Benteng tanah liat dibuat disekeliling model yang telah di tanda.


 Setelah kedua-dua bahagian selesai,bahagian ketiga acuan dilalakukan pada bahagian tapak.


Bancuhan Moulding Plaster/ Plaster Of Paris (POP) dilakukan mengikut nilai timbangan yang telah disediakan.


Tuangan dilakukan secara perlahan –lahan untuk mengelakkan ketulan dan kebocoran pada dinding  lapisan.
 

Sebelum bancuhan plaster  dituang ke atas model sabun sekali lagi disapu untuk mengelakkan model melekat.


Bahagian luar acuan dibentuk sehingga menyerupai model sebenar di dalam. Ini adalah untuk memastikan kadar serapan disekeliling acuan adalah sama rata.

 
  Bahagian dalam acuan diperiksa untuk memastikan tiada ruang yang rosak,sekiranya ada lubang tersebut akan ditampal semula menggunakan plaster.


 odel dikeluarkan untuk melihat ketebalan dinding acuan. Ianya perlu diukur supaya ketebalan adalah sama pada setiap bahagian.Bengkel berakhir pada 24 November 2011, jam 5.00 petang dengan pengusaha kraf yang mengikuti bengkel ini mendapat amanat daripada Pengarah PKKM Cawangan Perak, En. So`hibul Azri Ahmad.  Bengkel lanjutan pembangunan produk Vase dan Bowl akan dilaksanakan pada pasa akan datang.


Penyelaras Projek : Fahazanie Sandy Halim

No comments:

Post a Comment