# Selamat Datang Ke Blog Unit Pembangunan Usahawan Kraf # # Penulisan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata. Sebarang penggunaan maklumat dan penulisan dalam blog ini adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Sekian # # Terima Kasih Atas Kunjungan Anda #
Laman Utama » , , » Bengkel BT Produk Baru Jahitan Tradisional

Bengkel BT Produk Baru Jahitan Tradisional

Tajuk : Bengkel BT Produk Baru Jahitan Tradisional
Tarikh : 20 - 22 Julai 2011
Tempat : PKKM Cawangan Johor
Bilangan Peserta : 29 orang


Sebanyak 13 jenis jahitan tradisional Johor telah diajar sepanjang bengkel dijalankan iaitu Jahitan tulang belut, peringgi, ulat,bunga cengkih, mata lalat, mata keli, karipap, gigi buaya, kipas, pucuk rebung, kerawang bermanik, kaki ayam bermanik dan sulam Perancis.Perasmian bengkel oleh Pengarah PKKM Cawangan Johor.
Ceramah / taklimat bertajuk "Busana Johor - Pengertian Jahitan & Kegunaannya" oleh Encik Shafie bin Ahmad, Pegawai Kebudayaan, Yayasan Warisan Johor.
Taklimat pengenalan tentang jahitan tradisional Johor oleh Puan Fatimah bt. Tugimon, Pemilik Syarikat Koleksi IMM selaku tenaga pengajar bengkel.
 Jahitan Peringgi, salah satu jenis jahitan tradisional Johor.

Proses membuat pola baju kurung dan pemotongan kain pasang oleh peserta bengkel.
Proses membuat pola baju kurung dan pemotongan kain pasang oleh peserta bengkel.

 
Proses menjahit baju kurung.Semoga penganjuran bengkel sebegini dapat memberi pendedahan kepada generasi baru kepada jenis-jenis jahitan tradisional sebagai ragamhias kepada pakaian seharian.
________________________
Pelapor : Roshaida bt. Harun

No comments:

Post a Comment